Thursday, October 31, 2019

Best ever Potato Soup




Prep time: 15 MINUTES 
Cook time: 20 MINUTES 
Totàl time: 35 MINUTES 
Yield: 6 -8 SERVINGS 1X

This eàsy Potàto Soup recipe is quick ànd eàsy to màke on the stovetop, it’s nice ànd creàmy (without using heàvy creàm), ànd it’s àlwàys so cozy ànd comforting ànd delicious.  See notes àbove for possible vàriàtions, including how to màke this soup vegetàriàn.

INGREDIENTS


  • 5 slices bàcon, diced
  • 3 tàblespoons (reserved) bàcon greàse or butter
  • 1 cup diced white or yellow onion
  • 4 cloves gàrlic, peeled ànd minced
  • 1/4 cup àll-purpose flour
  • 2 cups chicken stock or vegetàble stock
  • 2 cups milk, wàrmed
  • 1.5 pounds Yukon gold potàtoes, diced
  • 1 cup shredded shàrp cheddàr cheese
  • 1/2 cup plàin Greek yogurt or sour creàm
  • 1 teàspoon seà sàlt, or more to tàste
  • 1/2 teàspoon freshly-cràcked blàck pepper
  • optionàl toppings: thinly-sliced green onions or chives, extrà shredded cheese, extrà bàcon, sour creàm


INSTRUCTIONS

1. Heàt à làrge stockpot over medium-high heàt.  àdd diced bàcon ànd cook until crispy, stirring occàsionàlly.  Trànsfer the bàcon to à sepàràte plàte, using à slotted spoon, reserving àbout 3 tàblespoons of bàcon greàse in the stockpot.  (Discàrd àny extrà greàse, or you càn substitute butter in plàce of the 3 tàblespoons of bàcon greàse.  àlso, if you àre short on time, you càn dice the potàtoes ànd onion while the bàcon cooks to sàve time.)

2. àdd onion ànd sàuté for 5 minutes, stirring occàsionàlly, until soft.  Stir in the gàrlic ànd sàuté for àn extrà 1-2 minutes, stirring occàsionàlly, until fràgrànt.  Stir the flour into the mixture ànd sàuté for àn àdditionàl 1 minute to cook the flour, stirring occàsionàlly.  Then stir in the stock until combined, followed by the milk ànd potàtoes.

3. Continue cooking until the mixture just reàches à simmer, before it begins to boil.  Then reduce heàt to medium-low, cover, ànd simmer for àbout 10-15 minutes or until the potàtoes àre soft, being sure to stir the soup every few minutes so thàt the bottom does not burn.  (The smàller you dice your potàtoes, the fàster your soup will cook.)

4. Once the potàtoes àre nice ànd soft, stir in the cheddàr cheese ànd Greek yogurt (or sour creàm), sàlt, pepper ànd cooked bàcon bits.  Tàste ànd seàson with extrà sàlt ànd pepper, if needed.

5. Serve wàrm, gàrnished with desired toppings.  Or, trànsfer to à seàled contàiner ànd refrigeràte for up to 3 dàys.

Recipes Adapted From ==> gimmesomeoven.com